• Begränsade upplagor & upcycled flugor
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna
Fast frakt endast 29kr

Blogg


När passar det att bära en fluga?

Att bära fluga börjar bli alltmer populärt. Kanske beror det på att många män har slips på jobbet och därför tycker att det är lite roligare att ha en fluga vid andra tillfällen? Därmed inte sagt att man inte kan bära fluga på sin arbetsplats, det kan man absolut!

Att bära fluga behöver inte vara komplicerat på något sätt. Känner du för att ha fluga och tycker det är lite fräckt, kör på!

I stort sett kan man bära fluga i så gott som alla sammanhang och din personliga smak bestämmer vilket material och vilken färg och mönster som du väljer.

De få regler som finns är att till smoking ska man alltid ha en svart fluga och till frack en vit. Den ende som behöver tänka på undantaget till den här regeln är den som arbetar som hovmästare, han ska ha  svart fluga till fracken.

Så, fritt fram för fantasin, men lite ”common sense” är förstås inte fel. Det finns flugor i siden som kanske bäst lämpar sig till fest……….inte alla kan bär upp en röd sidenfluga med vita prickar som Winston Churchill gjorde. Men har du pondus, go for it!

Flugor som är sydda i material som bomull, ull och råsiden, och även stickade flugor, är lättare att bära än mer festbetonade varianter, men är du en nykomling och därmed ovan att bära fluga kan det kanske ändå kännas mer bekvämt att prova på att bära fluga vid ett festligt tillfälle. Är du bjuden på bröllop, kalas eller studentfest har du all möjlighet att välja det som tilltalar din smak och passar din personlighet.

Till klädkoderna kavaj eller mörk kostym är slipsen eller flugan båda lika rätt val. Den ena är faktiskt helt jämlik med den andra ur ett rent tekniskt perspektiv. Slips eller fluga, det är en ren smaksak.

En färgglad fluga kan definitivt vara ett mer spännande val till kostymen om du ska på fest. Slipsen förknippas ju ofta med arbete och kan därför kännas mindre festlig.

Till vardags eller på arbetet kan man gärna välja en fluga som passar i färg och intryck med den övriga klädseln, som kavajen eller en v-ringad tröja. Just en v-ringad tröja passar perfekt till en fluga eftersom skjortbröstet annars kan se lite tomt ut. Flugan kan också göra ett statement av en skjorta och ett par jeans.

En fluga, precis som en slips, sitter mitt i blickfånget och det är värt att kolla av helhetsintrycket eftersom färg, mönster och valet av tyg spelar lite större roll om du väljer fluga än vid valet av slips. Bär du din fluga med självsäkerhet blir den en attraktiv accessoar som definierar din klädsel och ger dig stil och charm.Värför bär man fluga?

Man kan fråga sig var idén om att knyta en fluga, eller mera formellt rosett, runt halsen på en man egentligen kom från. Ingen vet egentligen hur det hela började men en teori är att kroatiska soldater som kom till Paris på 1660-talet bar en speciell kravatt som den franske monarken Ludvig XIV, den mest glamorösa av alla monarker, blev väldigt förtjust i. I Frankrike kallade man kravatten för ”cravate”, vilket är det franska ordet för kroat. Kravatten blev en sensation och en modefluga. Den knöts som en rosett och inspirationen till flugans form kom förmodligen därifrån.

Det tog inte lång tid för engelsmännen att hänga på denna nya modetrend och snart var accessoaren internationell. I England kallade man kravatten för butterfly eftersom rosetten liknar en fjäril med breda vidgade ändar, batwing är namnet på typen av fluga med rakare och smalare ändar. Den generella beteckningen på fluga är bow tie.

På 1800-talet blev kravatten populär på allvar och den moderna flugan föddes eftersom lägre modeller av skjortkragar än tidigare tvingade fram smalare kravatter. Festklädsel var otänkbar utan en knuten kravatt runt halsen. Än idag är flugan en accessoar som bärs till frack, smoking och med fördel till svart kostym. Under 1900-talets första del var flugan även väldigt populär att bära till jobbet.

Flugan hade sin ungefärliga storhetstid från sekelskiftet 1900 fram till och med 1940-talet, sen kom en kortare renässans på 1960-talet. På 50-talet började färdigknutna flugor säljas i handeln.

Idag är flugan alltjämt obligatorisk till högtidsklädsel med vit fluga till frack och svart till smoking. Men många män världen runt, kanske framförallt akademiker, politiker, författare och personer inom kulturkretsar, bär ofta fluga. En fluga kan verkligen ge alla en elegant och sofistikerad look och denna lilla accessoar har blivit ett ett stilfullt komplement i den manliga garderoben. Under 2000-talet har flugan också börjat bli en mer ungdomlig accessoar för trendsättare.

Några välkända flugbärare är:

Winston Churchill, Brittisk premiärminister och Nobelpristagare i litteratur.

Abraham Lincoln, USA:s förste republikansa president

Louis Farrakhan, ledare för den svarta amerikanska rörelsen Nation of Islam

Ian Fleming, skaparen av James Bond, vars rollfigur givetvis också bar fluga!Har du rätt fluga till studenten?

Nu när studenten närmar sig väcks av naturliga skäl många frågor om klädsel. Och att nå den fina balansen mellan att sticka ut och att följa traditioner är knappast enkelt. Låt oss därför titta närmare på hur en Bro Tie kan sätta pricken över i:et för din student. 

Studenten är en tradition som sträcker sig förhållandevis långt bak i tiden. Som en av våra äldsta fortfarande vanligt förekommande studierelaterade traditioner har den en särskilt plats i folks medvetanden. Inte bara är den ett symboliskt avslut på studietiden, utan den är även ett sätt att tillsammans med sina studiekamrater fira början på nästa steg i livet. Därför är det knappast en överraskning att det krävs en hel del planering för att allt ska bli rätt. Och precis som universitetens Gasque så är rätt klädval ett måste. Men hur gör man egentligen för att förena ett traditionellt klädval med sina egna önskemål, preferenser och förhoppningar?

My Bro Tie ger dig en unik chans att på en och samma gång leva upp till traditionens krav på formalitet, och sätta din egen särprägel på din klädsel. Tack vare ett brett utbud så får du möjligheten att välja en fluga som passar perfekt ihop med såväl kostym och frack som smoking. De är även ett bra val för dig som föredrar ett mer vardagligt klädval, men ändå vill klä upp dig lite extra.

Oavsett om du kan knyta själv eller föredrar en färdigknuten fluga så har vi många olika modeller att välja mellan. Då vår ambition är att förena traditioner med nytänkande stilgrepp så har vi kommit att bli ett populärt val för många som vill att studenten ska bli ett speciellt minne för livet.

Du kan vara säker på att våra flugor kommer att passa perfekt ihop till utspringet, studenttåget och efterfesten. Med många modeller att välja mellan är det upp till dig själv huruvida du föredrar något färgglatt, lågmält eller ytterst traditionsenligt. Är du osäker på vad som är rätt val för just dig så ser vi fram emot att du kontaktar oss för ett personligt förslag.